اگزما ساعد
اگزما ساعد

درمان اگزما چیست؟

اگزما یکی از شایع ترین مشکل پوستی است که گروه‌های سنی مختلف از نوزاد گرفته تا بزرگسال و یا حتی افراد سالخورده از آن شکایت می کنند و به دنبال راه درمان سریع برای این عارضه هستند. این التهاب پوستی که ریشه ژنتیکی دارد با عنوان های درماتیت آتوپیک و  نورودرماتیت نیز یاد می شود و با علائمی همچون خشکی، خارش، سوزش، قرمزی، برجستگی و پوسته پوسته شدن دیده می شود. در ادامه به راه های پیشگیری و درمان این بیماری پوستی اشاره خواهیم کرد.

اگزما چیست؟

اگزما (Eczema) یا به اصطلاح درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis) یا نورودرماتیت (neurodermatitis) یکی از انواع درماتیت و آماس پوست و بیماری مزمن و شایع پوستی است که در آن لکه های پوست فرد مبتلا ملتهب، خشن و ترک خورده می شوند و همچنین با خارش عصبی نیز همراه است. این لکه های ملتهب گاهی بصورت تاول هم نمایان می شوند. بیماری اگزما فرد درگیر را در معرض ابتلا به عفونت های باکتریایی، ویروسی، قارچی، بیماری ژنتیکی و آسم قرار میدهد.

درحقیقت  فردی که به اگزما مبتلا شده است، سیستم ایمنی بدن وی به ورود مواد محرک، بیرونی و درونی عکس العمل نشان داده و دچار التهاب می شود و سپس علائم بروز می کند.

اگزما در قسمت خارجی پوست
اگزما در قسمت خارجی پوست

درماتیت چیست؟

درماتیت (Dermatitis) التهاب پوستی است که ایجاد تورم، خارش، قرمزی و پوسته ریزی می کند که مهمترین نوع آن اگزما یا همان درماتیت آتوپیک است.

انواع درماتیت

درماتیت تماس تحریکی (Irritant contact dermatitis)

که تماس زیاد و مکرر پوست با آب، مواد شیمیایی، حلال ها و مواد شوینده می تواند این عارضه را روی پوست ایجاد کرده و سبب قرمزی و خارش آن ناحیه شوند.

جلوگیری از تشدید درماتیت تماسی

عواملی وجود دارند که می توانند درماتیت تماسی را شروع و یا حتی تشدید کنند. اما بیمار با آگاهی از این مسائل و قرار نگرفتن در برابر آن ها، شرایط را یکنواخت و ایده آل کرده و بروز علائم آزاردهنده اگزما را تا حد ممکن کاهش دهد.

  • مواد شوینده و پاک کننده ها هنگام استحمام و شستشو
  • قرار گرفتن در معرض دود و برخی از گازها
  • مصرف برخی از مواد غذایی آلرژی زا و محرک
  • مصرف برخی از داروها و روش های درمانی
  • نوع الیاف و جنس پارچه مورد استفاده
  • بعضی از محصولات بهداشتی و مراقبتی پوست
  • نرم کننده ها و سفید کننده ها
  • مواد عطری و مواجه بیمار با بعضی از عطرها
  • خشکی پوست
درمان درماتیت چیست؟

یکی از شایع ترین آن ها خشکی پوست است که از عوامل محرک اگزما نیز هست و در برخی از مواقع با افزایش میزان رطوبت پوست، می توان این بیماری به خوبی کنترل کرد.

درماتیت نومولار (Nummular dermatitis) یا اگزمای دیسکوئید (Discoid Eczema)

که بصورت سکه ای، دایره ای، بیضی شکل یا دیسکی و دارای مرز هستند و پوسته دار و تحریک پذیرند و تا چند ماه ماندگاری دارند.

شروع این عارضه ابتدا با ایجاد لکه های کوچک و برجستگی چند میلیمتری به رنگ صورتی، قرمز و گاها قهوه ای روی پوست می باشد و بعد از مدت کمی این لکه ها به هم متصل شده و بزرگتر میشوند. بعضی افراد این بیماری را با قارچ پوستی اشتباه می گیرند. ولی درماتیت نومولار میتواند عفونی شود و ایجاد تب و لرز، تهوع، احساس ناخوشی، درد و ترشح مایع از لکه ها کند.

درماتیت تماسی آلرژیک (Allergic contact dermatitis)

واکنش التهابی پوست در اثر تماس مستقیم با عوامل شیمیایی مانند بعضی فلزات از جمله نیکل، بعضی زیور آلات فلزی، چسب ها بخصوص چسب های مورد استفاده در موارد آرایشی، بعضی آنتی بیوتیک ها که استعمال پوستی دارند مانند نئومایسین، مواد موجود در بعضی از عطرها و ادکلن ها، رنگ مو و لاتکس ایجاد می شود.

درماتیت سبورئیک (Seborhoeic dermatitis)

یکی از انواع التهاب های پوستی است که اکثرا روی پوست سر و صورت ظاهر می شود و اکثرا مزمن و عودکننده است. و به تدریج ظاهر می شود.

زمان بروز و علائم بیماری درماتیت سبورئیک
  • این بیماری در دو دوره نوزادی و بزرگسالی بروز می کند. که بصورت قرمزی و پوسته ریزی خود را نشان می دهد. این پوسته ها که به رنگ زرد، سفید یا خاکستری می باشند، گاها در ابرو، شیارهای پشت گوش، خط خنده و کشاله ران نیز نمایان می شود.
  • شیوع این ضایعه در مردان بیشتر از زنان است و در بعضی افراد موجب ریزش نیز می شود.
  • درمان درماتیت سبورئیک گاه بصورت خودبخودی و یا با مصرف آنتی هیستامین ها، کورتیکواستروئید موضعی و داروها ضدقارچ می باشد.
  • برای پیشگیری و تسریع بهبود بیماری مصرف ویتامین های گروه ب بخصوص b6 و دوری از استرس و کاهش تعریق و تحریکات پوستی توصیه شده است.
زخم واسکولیتی چیست؟
درماتیت عصبی (Neurodermatitis)

عارضه پوستی است که به عنوان بیماری Iichen Simplex Chronus شناخته می شود.  با لکه پوستی شروع می شود و با خارش همراه بوده و مانند لکه های پوستی، یا  تکه های فلس دار در قسمت های مختلف بدن مانند پاها، مچ، شانه، آرنج، ساعد، گردن و حتی مقعد و دستگاه تناسلی نیز ممکن است دیده شود. این بیماری در هنگام استراحت و خواب بیشترین فعالیت را دارد.

آیا درماتیت عصبی واگیردار است؟

درماتیت عصبی قابل سرایت نیست ولی فعالیت های معمول زندگی مانند خواب و فعالیتهای جنسی را با مشکل روبرو میکند.

علت بروز درماتیت عصبی چیست

علت بروز این بیماری ناشناخته بوده اما استرس، اضطراب، لباس های تنگ و یا گزش حشرات می تواند محرک بروز این عارضه شود.

این عارضه در زنان بیشتر از مردان دیده می شود و همچنین در سنین بین 30 تا 50 شایع تر است.

زمانی که بیمار باید به پزشک مراجعه کند

درصورتی که فرد بیمار بصورت مداوم مشغول خاراندن لکه های پوستی باشد و یا خارش مانع استراحت، خواب و یا فعالیت های روزانه شود و یا درصورت احساس درد و یا عفونی شدن پوست و بروز تب باید سریعا به پزشک مراجعه کند.

درماتیت عفونی (Infectious dermatitis)

این عارضه ناشی از ترشحات چرکی از یک منطقه اولیه آلوده می باشد که مصرف سیگار و الکل خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. مناطق درگیر قدیمی معمولا پوسته پوسته می شوند و تحت تاثیر عفونت باکتریایی زردزخم (impetiogo) یا عفونت قارچی می باشند.

درماتیت دور دهانی (oral dermatitis)

این عارضه که بیشتر در زنان ایجاد می شود بصورت پاپول (کورک) های پوسته دهنده و خشک و مشخص اطراف لب، دهان، بینی و چشم نمایان می شوند و ممکن است در بعضی موارد مایع بیرنگ و شفافی از آنها خارج شود.

شایعترین علامت این بیماری خارش می باشد و درمان آن استروئید یا کورتون های موضعی یا پوستی  است که بهبود موقت ایجاد می کند.

درمان زخم فشاری
سن شایع ابتلا به بیماری درماتیت دوردهانی

درماتیت دوردهانی بیشتر در کودکان و در سن 15 تا50 سالگی رخ می دهد و وجود فوزوباکتریوم در ضایعات پوستی ناشی از درماتیت علت باکتریایی را برای این عارضه مطرح می کند.

فوزوباکتریوم (fusobacterium) چیست؟

فوزوباکتریوم نوعی باکتری بی هوازی است که سبب ایجاد بیماری های گوناگونی مانند زخم های پوستی در بدن انسان می شود.

درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis) یا اگزما

این بیماری از شایعترین بیماری های پوستی است که ایجاد لکه های قرمز تا خاکستری، در قسمت های مختلف بدن مانند گردن، دست‌ها، پاها، روی پلک‌ها، بالای سینه و … می کند و در کودکان نیز بیشتر دیده می شود.

این عارضه مزمن می باشد و بطور دوره ای شعله ور می شود و گاها به همراه تب یونجه یا آسم بروز می کند.

اگزما پا

آیا درماتیت آتوپیک یا اگزما درمان قطعی دارد؟

هیچ درمان قطعی برای درماتیت آتوپیک یافت نشده ولی راه‌ها، اقدامات و درمان‌هایی برای تسکین و کاهش پیشروی این بیماری وجود دارد که بطور مفصل به آن خواهیم پرداخت.

آتوپی یا سندروم آتوپیک (Atopic syndrome) چیست؟

آتوپی سندروم افزایش حساسیت آلرژیک پوست است که هم جنبه ارثی دارد و هم اینکه آسیب‌های روانی دوران جنینی نیز یک مولفه موثر در توسعه آن نیز می باشد.

آتوپی از واژه ای یونانی (atopia)  به معنی نابجا اتخاذ شده و در سال 1923 توسط کوکا و کوک ابداع شده است.

نشانه بروز این سندروم می تواند اگزما، آسم آلژیک  و یا رینیت آلرژیک و تب یونجه باشد.

بیمار مبتلا به آتوپی نشانه هایی از قبیل ورم ملتحمه آلرژیک، آلرژی غذایی و دیگر علائم افزایش حساسیت را بروز میدهد.

اگزما کف دست
اگزما کف دست

آتوپیک چیست؟

اصطلاح آتوپیک به مجموعه ای از سندروم های مربوط به سیستم ایمنی بدن ازجمله درماتیت آتوپیک.آسم وتب یونجه گفته میشود .

عوامل پیدایش اگزما در افراد کدامند؟

عوامل ژنتیکی و محیطی در ابتلای فرد به اگزما تأثیر بسزایی دارد. براساس مطالعات و  گزارشات اندیشمندان و محققان انستیتوی ملی بهداشت آمریکا، عامل بروز اگزما دو تغییر در ژن KIF3A می باشد که این ژن برای پروتئینی که تولید سیگنال از بیرون به درون سلول را به عهده دارد، رمزگزاری میشود و کنترل قسمتی از عملکرد حسی در کنترل این ژن بر عهده اوست.

درمان انواع زخم

تغییرات این ژن با آسم در کودکانی که دچار اگزما هستند رابطه مستقیم دارد.

اگزمای شدید در دست
اگزمای شدید در دست

تأثیر سن در اگزما

85 درصد افرادی که دچار اگزما هستند زیر 5 سال سن دارند. شروع این بیماری معمولاَ از 2 ماهگی می باشد و تا حدود 50 سالگی نیز ادامه پیدا می کند.

تأثیر جنسیت در اگزما

طبق تحقیقات سازمان ملی اگزما، این بیماری هم در مردان و هم زنان شایع است ولی زنان بیشتری از ابتلا به این بیماری شکایت دارند و آنها بطور قابل توجهی بیشتر از مردان از استروئیدهای موضعی استفاده کردند. اگزمای روی دست در زنان 78 درصد و در مردان 73 درصد، اگزمای صورت در زنان 41 درصد و در مردان 28 درصد مشاهده شده.

اگزما دست خانم
اگزما دست خانم

استروئید موضعی (Topical steroids) چیست

استروئیدهای موضعی رایج ترین داروی ضدالتهابی برای درمان اگزما، راش، و درماتیت است که بصورت کرم، پماد و محلول استفاده میشود.

از خواص استروئید موضعی میتوان ضدالتهاب بودن، سرکوب کردن سیستم ایمنی، ضد تکثیر، و منقبض کردن عروق را نام برد.

سرعت جذب استروئید به ضخامت پوست بستگی دارد.

آیا آب و هوا بر اگزما تاثیر دارد؟

تغییر ناگهانی دما در ایجاد اگزما تأثیر زیادی دارد. در فصل های سرد سال بخصوص زمستان این تغییر دما زیاد اتفاق می افتد.

اگزمای شدید همراه با خشکی پوست
اگزمای شدید همراه با خشکی پوست

توصیه های مهم حوزه اگزما

  • استفاده از لباس گرم و دستکش و کلاه در زمستان برای جلوگیری از تغییر دمای ناگهانی.
  • زمانی که بدن سرد است از آب داغ استفاده نشود.
  • مصرف آب بصورت مکرر برای فرد مبتلا به این بیماری.

قسمتهای مستعد بدن در برابر اگزما:

اگزمای دست از شایعترین مناطق حساس بدن به این بیماری است که در زنان بیشتر دیده می شود ولی در قسمت های دیگر مانند داخل آرنج، پشت زانو، گردن و کف دست و پا نیز رخ میدهد.

اگزما دست
اگزما دست

تأثیر منطقه زندگی در اگزما

اگزما در افرادی که در مناطق خشک و کویری زندگی میکنند بیشتر از مناطق مرطوب دیده میشود. به همین دلیل استفاده از دستگاه رطوبت ساز و یا گذاشتن یک ظرف آب در منزل بخصوص در زمستان توصیه می شود تا رطوبت منزل بین 45 تا 55 درصد باشد.

درمان زخم واریسی چیست؟

رایج ترین علائم اگزما چیست؟

این بیماری پوستی شایع با علائم و نشانه هایی همراه است، نکته قابل توجه آن است که علائم اگزما در افراد متفاوت است به صورتی که اگر والدین دچار بیماری اگزما باشند علائمشان ممکن است با کودکان خود کاملا متفاوت باشد. اما در صورتی که هر کدام از این علامت ها مدتی همراه بیمار باشد، بیمار باید اقدامات لازم را برای کنترل و درمان بیماری انجام دهد و در برخی مواقع هرچه سریعتر باید به پزشک متخصص مراجعه نماید.

  • قرمزی پوست
  • التهاب پوستی بدون رنگ
  • مشاهده جوش های قرمز و ریز در برخی از نواحی بدن
  • ممکن است بیمار در نقاطی از بدن خشکی و حساسیت پوست را تجربه کند.
  • یکی دیگر از علائمی که اغلب افراد ان را از نشانه های اگزما می دانند، پوسته پوسته شدن ناحیه درگیر است.
  • برخی از این علائم ممکن است همراه با خارش باشد که خارش متوسط تا شدید پوست به تنهایی یا همراه علائم نام برده شده می تواند از علامت های بیماری اگزما باشد، خارش پوست می تواند به خصوص در شب شدت یابد و یا طاقت فرسا شود.

*خارش ممکن است تا حدی شدت یابد که بیمار روی پوست خود خراش ایجاد کند، همچنین اغلب در مناطقی همچون: دست ها، پا، زانو، آرنج، صورت و پوست سر بیشتر دیده می شود.

اگزما روی دست
اگزما روی دست

آیا اگزما را می توان در منزل درمان کرد؟

استفاده از سرکه سیب به دلیل تنظیم ph بدن و داشتن خاصیت ضدقارچ و ضد باکتری بصورت خوراکی یا استعمال خارجی برای بهبود اگزما مفید است، اما تمامی درمان های خانگی باید طبق تائید و نظر پزشک باشد زیرا ممکن است بیمار در وضعیتی باشد که هر عامل بیرونی و یا روش درمانی نامناسبی به شدت یافتن بیماری اگزما کمک کند.

بنابراین توصیه می شود قبل از هر اقدام و به کارگیری روش درمانی با پزشک خود مشورت نمایید.

زخم عفونی چیست؟ | درمان زخم عفونی | تشخیص زخم عفونی

تغذیه و اگزما

تغذیه مناسب، سالم و مغذی نیز به درمان این بیماری کمک می کند. استفاده از غذاهایی که  غنی از امگا3 هستند مانند ماهی سالمون، بذر کتان، روغن ماهی، آجیل ها ، لوبیا قرمز بسیار مفید می باشند همچنین مواد غذایی سرشار از ویتامینE و C و غذاهای تخمیر شده مانند ماست وکفیر و کلم ترش همچنین استفاده از زردچوبه برای پوست توصیه می شود.

گاهی اوقات لازم است بیمار تحت یک برنامه غذایی مشخص باشد، بنابراین بهتر است در این باره با پزشک خود مشورت نمایید.

غذاهای ممنوعه برای اگزما

  • از مصرف مرکبات و شیرهای هموژنیزه دوری کنید و تا حد ممکن باید مصرف قند و شیرین کننده های مصنوعی، آرد سفید، غذاهای فرآوری شده را کاهش دهید.
  • در مصرف ادویه ها بخصوص انواع فلفل باید دقت شود.
  • خوراکی های آلرژی زا مانند تخم مرغ، فراورده های لبنی، مغزها، بادمجان، گوجه و در بعضی افراد میتواند به دامن زدن به این بیماری کمک کند

عوارض درمان نکردن اگزما

بسیاری از افراد با وجود مشاهده علائم و نشانه های اگزما و دیگر مشکلات پوستی نسبت به آن ها بی توجه بوده و درمان ان را به فردا می سپارند، اگزما نیز مانند بسیاری از بیماری های دیگر باید هرچه سریعتر برای درمان آن اقدام کرد زیرا عدم توجه به این مشکل پوستی ممکن است عوارض جبران ناپذیری داشته باشد و در ادامه خواهیم خواند در صورت عدم درمان و گسترش این بیماری پوستی، مشکلات زیادی را برای بیمار پدید آورد.

1-سکته مغزی و قلبی

در سال 2015 میلادی محققان به بررسی رابطه اگزما و سکته مغزی روی حدود 385هزار فرد حدود 40 تا 50 سال مبتلا به اگزما در سه دسته خفیف و متوسط و شدید پرداختند و وضعیت ضربان قلب، نارسایی های قلبی و مغزی، آنژین ناپایدار و فیبریلاسیون دهلیزی این افراد را با افراد سالم در همین گروه سنی مقایسه کردند و پس از 5 سال تحقیق و بررسی دریافتند که گروه اول 20درصد بیشتر از گروه دوم  درخطر هستند.

سوختگی اصطکاکی | سوختگی با تردمیل

2- آسم

محققان موسسه vib-ugent بلژیک پس  از تحقیق و بررسی روی انسان و جانوران دیگر بخصوص موش آزمایشگاهی دریافتند افرادی که از بیماری پوستی اگزما رنج میبرند بیشتر در معرض ابتلا به آسم های مختلف هستند. این تحقیقات بیانگر این بود که گرد و خاک موجود در خانه التهاب آلرژیک مجاری تنفسی را افزایش میدهد و از بین مبتلایان به اگزما آن دسته از افراد که به صورت ژنتیکی مستعد بیماری تنفسی هستند تا 70درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به آسم هستند.

3- استرس و افسردگی

سازمان ملی اگزما در سال 2016 میلادی تحقیقات گسترده ای در رابطه با اگزما و استرس روی گروههای مختلف سنی و آب و هوایی  انجام دادند و دریافتند بیش از نیمی از مبتلایان به اگزما از مشکلات خواب ، استرس، افسردگی و اضطراب رنج میبرند. علائم اگزما بخصوص خارش مدام ذهن فرد مبتلا را مشغول کرده و گاها شدیدتر شده و خارش بیش از حد سبب خراشیدگی و یا حتی زخم در محل درگیر میشود و کار را سختر و سختر میکند و این احساس خارش و سوزش و درد و قرمز شدن پوست پیغامهای منفی به مغز ارسال میکند و درنتیجه فرد دچار آشفتگی و برهمریختگی روحی و روانی میشود.

برای جلوگیری و درمان این مشکلات روحی، ورزشهای بدنی، تمرینات ذهن آگاهی بر مبنای کاهش روند استرس (Mbsr)، خواب منظم و کافی، افزایش روابط اجتماعی بخصوص در جوانان توصیه میشود.

اگزما در کودکان

حدود 20 درصد از کودکان مبتلا به اگزما هستند که معمولا در دوران نوزادی شروع می شود،

این راش پوستی معمولا قبل 5 سالگی بروز می کند. و نشانه های اگزما در کودکان بیشتر روی گونه ها و پوست سر و در مواردی روی بازوها، پاها، قفسه سینه و قسمتهای دیگر ظاهر می شود.

اگزما گوش در کودکان
اگزما گوش در کودکان

خوشبختانه بیش از نیمی از کودکان مبتلا به اگزما تا سنین نوجوانی کاملا درمان می شوند.

عفونت استخوان (استئومیلیت) چیست؟

در کودکان بزرگتر از یک سال نشانه ها پشت زانوها، مچ دست و پا، قسمت داخلی آرنج نیز دیده میشود.

علل اگزما در کودکان چیست؟

  • ژنتیک، عامل بروز اگزما دقیق مشخص نیست، اما عوامل وراثتی در آن دخیل است، یعنی اگر یکی از اعضای خانواده اگزما، آلرژی و یا آسم داشته باشند، درصد ابتلای فرزندان خانواده به اگزما بیشتر است.
  • مواد آلرژی زای موجود در رژیم غذایی کودک میتواند در ابتلای او به اگزما کمک کند.
  • بعلاوه تماس پوست با مواد محرک مانند مواد شیمیایی موجود در برخی صابون ها، لوسیون، عطر و مواد شوینده و گرما میتواند بستر این بیماری را فراهم کند.

شایع ترین علامت اگزما در کودکان

نوزادان و کودکان همانند بزرگسالان ممکن است علائم متفاوتی را در مواجه به بیماری اگزما تجربه کنند، اما به طور کلی اگزما در کودکان به شکل التهاب، راش پوستی خشک و برآمده و ضخیم و پوسته پوسته و در مواردی خراش  دیده می شود.

می توان گفت اگزما در کودکان اغلب به صورت لکه های کوچک ظاهر می شود به صورتی که اغلب از 2 سالگی این لکه ها در آرنج، زانو، مچ دست، پا و حتی اطراف دهان ظاهر خواهد شد.

اگزما در کودکان با پوست تیره

اغلب کودکانی که پوستی تیره تر دارند، تشخیص اگزما و علائم در آن ها سخت تر است زیرا لکه های ظاهر شده بسیار کوچک و یا ممکن است کم رنگ باشند.

آیا این علامت ها را در کودک خود مشاهده کرده اید؟

خارش پوستی مکرر و شدیدی که در برخی از مواقع این خارش شدت می یابد، برخی معتقدند التهابات و مشکلات پوستی که همراه با خارش نباشند اگزما نیستند، اما در هر صورت پزشک باید علائم را از نزدیک بررسی کرده و در نهایت تشخص و تائید نماید.

اگزما زمانی اتفاق می افتد که سلول های چربی بسیار اندکی تولید شده و در نتیجه پوست خشک شده و ممکن است این عامل، علت بروز اگزما باشد. در اکثر مواقع اگزما در کودکان قبل از دوران مدرسه ایجاد می شود و ابتلا به اگزما در بزرگسالی کمتر شایع است و یا حتی ممکن است کودکان اگزمایی بدون علامت را سال ها تجربه کنند و به مرور زمان این علائم کمرنگ تر شود.

تفاوت بین زخم شریانی با زخم وریدی

گزینه های درمانی، داروها و روش های درمانی که توسط متخصصین ارائه می شود ایمن و تائید شده بوده و در بزرگسالان و یا کودکان بزرگتر مورد مطالعه قرار گرفته است.

پیشگیری و کاهش روند اگزمای کودک در منزل:

مراقبت از پوست کودک و پرهیز از عوامل محرک اولین قدم برای پیشگیری از این عارضه است. این مراقبت شامل موارد زیر میشود.

  • استحمام: نظر پزشک درمورد دفعات استحمام کودک مهم است و اما معمولا 5 یا 6 بار حمام کردن کودک در هفته و اما با مدت زمان کوتاه و با آب ولرم توصیه می شود. استفاده از آب گرم برای پوست کودک مناسب نیست و سبب خشکی پوستش می شود.
  • شوینده ها: توصیه می شود از مواد شوینده، لوسیون و پاک کننده های بدون عطر و کرمی و ملایم برای شستشوی کودک ، لباس و ملحفه وی استفاده نمایید تا منجربه بروز حساسیت های پوستی از جمله اگزما نشود.
  • مرطوب کننده و لوسیون: استفاده از لوسیون و مرطوب کننده های غیرصابونی و ضدحساسیت برای پوست کودک بخصوص بلافاصله پس از استحمام بسیار اهمیت دارد.
  • کرم یا پمادهای مرطوب کننده ای که رطوبت بدن را حفظ میکنند مناسبترند
  • لباس مناسب: لباس های کودک بهتر است از پارچه های نرم طبیعی که فاقد مواد شیمیایی است استفاده شود، لباسهای پشمی و زبر حساسیت پوستی را زیاد می کندف در حالی که بسیاری از والدین نسبت به این مسائل بی توجه هستند و غیر مستقیم منجربه تحریک مشکلات پوستی فرزند خود می شوند.

از پوشاندن لباس زیاد به کودک خودداری کنید تا دمای بدن بالا نرود.

چه عواملی منجربه تحریک و التهاب پوست در کودکان می شود؟

یکی از متداول ترین راه ها برای تسکین علائم و آزارهای حاصل از اگزما، خاراندن و مالش نواحی ملتهب است، در حالی که خاراندن منجربه تحریک و التهاب پوست شده و شدت بیماری اگزما را بیشتر خواهد کرد.

درمان درماتیت چیست؟

برای جلوگیری از این مسئله و کاهش تحریکات پوستی می توان از ملافه های بسیار نرم در محل خواب کودکان استفاده کنید و همینطور از پوشک های نرم و بدون کرک و یا لباس های نرم استفاده نمایید، به طور کلی هر آنچه می تواند منجربه تحریک بیشتر پوست می شود، جلوگیری کنید.

تسکین اوج شدت اگزما در کودکان چگونه است؟

حفظ رطوبت پوست و قرار دادن کمپرس های سرد چندین مرتبه در روز در نواحی ملتهب و تحریک شده می تواند منجربه تکسین و آرامش پوست بیمار شود.

پیشگیری از محرک های اگزما در کودکان

برخی از عوامل منجربه بروز و یا شروع علائم اگزما می شود مانند: تغیر ناگهانی هوای اطراف، تغییر فصلی و… در این مواقع می توان بیمار را از این عوامل و محرک ها دور کرد و فضای محیطی بیمار را تا جایی که می توان به صورت یکنواخت حفظ کرد.

تغییر شیر خشک کودک و حتی قطع مصرف آن
  • همانطور که میدانید علاوه بر محیط و عوامل محرک اگزما، خوراکی هایی که کودک مصرف می کند و شیر خشک در کودکان شیر خوار می تواند عامل بروز اگزما و یا تشدید آن باشد و پزشک با بررسی عوامل مختلف، در صورت نیاز شیر خشک و مواد غذایی مصرفی کودک را تغییر داده و یا مصرف برخی از آن ها را بنا به تشخیص قطع می کند.
  • بعضی از مواد غذایی به طور کلی آلرژی زا هستند و در افراد مستعد ممکن است منجربه بروز اگزما و تشدید آن شود. بنابراین اصلاح رژیم غذایی و سبک زندگی بیمار می تواند در کنترل و درمان اگزما بسیار کمک کننده باشد.
آب داغ و اثرات منفی آن بر اگزما

توصیه می شود برای استحمام و شستشوی کودک از آب بسیار داغ پرهیز نمایید و همانطور که باید محیط اطراف بیمار یکنواخت باشد، برای شستشو از آب ولرم استفاده نمایید.

درمان زخم واریسی چیست؟
افزایش سطح رطوبت بدن در کودکان

نوشیدن آب به مقدار کافی منجربه افزایش رطوبت در پوست کودکان شده، بدین ترتیب خشکی پوست کاهش یافته و اثرات و علائم اگزما کاهش خواهد یافت.

چه راه های برای درمان اگزما در کودکان وجود دارد؟

کودک مبتلا به اگزما باید تحت نظر پزشک متخصص پوست و مو باشد و روند درمان را طی کند.

  • در فرایند بهبود این بیماری داروهای غیراستروئیدی که در بازار بصورت پماد یا کرم موجود است میتواند جایگزین داروهای استروئیدی باشد و یا همزمان بصورت موضهی استفاده شود.
  • آنتی هیستامین برای بهبود یا کاهش خارش پوست، آنتی بیوتیک های خوراکی یا موضعی برای پیشگیری از عفونتهای بعدی از اهمیت بالایی برخوردار است.
  • در حالت شدید بیماری درمان با نور ماوراء بنفش توسط پزشک متخصص انجام میشود
  • استفاده از دوز مناسب دارو با توجه به سن و وزن کودک بسیار حائز اهمیت است.

محمدحسین شهرابادی

محمدحسین شهرآبادی دانشجوی پزشکی عمومی محقق و‌ پژوهشگر در زمینه زخم و سوختگی و استومی فعال در زمینه اموزش پیشگیری و درمان زخم و سوختگی و استومی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی ایران در رشته پرستاری سال ۱۳۹۳ کارشناس زخم بیمارستان مهر از سال ۹۳ تا ۹۸ مشاور کارشناس زخم در امور بیماران ضایعات نخاعی کارشناس زخم مرکز بهزیستی مولوی سال ۱۳۹۴ گذراندن طرح نیروی انسانی از سال ۹۵ تا ۹۷ در مرکز سوانح سوختگی شهید مطهری گذراندن کورس زخم و سوختگی و استومی در آکادمی لوهمن روشه در کشور المان سال ۲۰۱۷ مدرس و برگزار کننده دوره های زخم و سوختگی...

دیدگاهتان را بنویسید