هموطن گرامی:
این مقاله جهت اشنایی بیشتر شما با افتاب سوختگی تهیه شده است.لطفا از هرگونه درمان خودسرانه خودداری کنید و با کارشناسان ما تماس بگیرید تا به شما مشاوره رایگان بدهند.چنان چه از داروهای اشاره شده در این مقاله به صورت خود سرانه استفاده کردید، مسولیت و عواقب ان برعهده خودتان است.
آفتاب سوختگی چیست؟
چرا با افتاب می سوزیم؟
ایا افتاب سوختگی خطرناک است؟
درمان افتاب سوختگی چیست؟
ایا افتاب سوختگی در منزل هم درمان می شود؟
راههای افتاب سوختگی در منزل چیست؟
کرم ضد افتاب چیست؟
نحوه صحیح استفاده از کرم ضدافتاب چیست؟
چه پمادهایی در افتاب سوختگی استفاده میشود؟
ایا جای افتاب سوختگی بر روی بدن باقی می ماند؟
ایا ارتباطی بین افتاب سوختگی با سرطان پوست وجود دارد؟
در تابستان ماندن زیر نور افتاب مفید است یا مضر؟
بهترین زمان جهت افتاب گرفتگی چه موقع می باشد؟
در این مقاله سعی داریم شما را با سوختگی با آفتاب اشنا کنیم، اگر دچار افتاب سوختگی شده اید کافیست با ما تماس بگیرید یا از ناحیه افتاب سوختگی برای ما عکس بفرستید تا متخصصان ما شما را در منزل بدون هیچ گونه دغدغه و نگرانی در کمتر از دو تا سه روز درمان کنند.
آفتاب سوختگی چیست؟
در اینجا نکات کلیدی در مورد آفتاب سوختگی ذکر شده است. جزئیات بیشتر و پشتیبانی اطلاعات در مقاله اصلی است.
- آفتاب سوختگی در اثر نور ماوراء بنفش از خورشید ایجاد می شود.
- در بعضی موارد ، آفتاب سوختگی می تواند باعث تاول زدن در پوست شود.
- آفتاب سوختگی توسط داروهای خانگی قابل درمان است.
- در مرحله اول اجتناب از آفتاب سوختگی بهتر از درمان اثرات آن است.
آفتاب سوختگی اصطلاحی برای پوست های قرمز ، گاه متورم و دردناک است که در اثر قرار گرفتن در معرض پرتوهای فرابنفش (UV) از خورشید ایجاد می شود. آفتاب سوختگی می تواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد.
آفتاب سوختگی همچنین به پوستی دردناک و قرمز رنگ که لمس آن احساس درد شدیدی به وجود می اورد و معمولاً پس از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور ماوراء بنفش (UV) در اثر نور آفتاب یا منابع مصنوعی ، مانند نورهای لامپ یا سولار و یا غیره ظاهر می شود.
قرار گرفتن در معرض نور شدید و مکرر خورشید که منجر به آفتاب سوختگی می شود ، خطر ابتلا به سایر آسیب های پوستی و برخی بیماری ها را افزایش می دهد
. این موارد شامل پوست خشک یا چروکیده ، لکه های تیره ، لکه های زبر و سرطان های پوستی مانند ملانوما است. معمولاً با داروهای خانگی به راحتی می توانید از آفتاب سوختگی را درمان کنید. ممکن است درمان آفتاب سوختگی چندین روز یا بیشتر طول بکشد.
با محافظت از پوست می توانید از آفتاب سوختگی و شرایط ایجاد ان جلوگیری کنید. این امر به ویژه هنگامی که در بیرون از منزل هستید ، حتی در روزهای خنک یا ابری ، بسیار مهم است.
میزان سوختگی بستگی به نوع پوست و میزان قرار گرفتن در معرض آفتاب بستگی دارد.
آفتاب سوختگی یک عامل خطر جدی برای سرطان پوست است.
به دلیل تغییر در شدت تابش اشعه ماوراء بنفش که از جو عبور می کند ، با نزدیک شدن به استوا ، خطر آفتاب سوختگی افزایش می یابد. هرچه عرض جغرافیایی بیشتر باشد ، شدت اشعه UV کمتر است.
به طور لحظه ای ، میزان تابش اشعه ماوراء بنفش بستگی به زاویه خورشید دارد. بیشترین خطر در هنگام ظهر خورشیدی هنگامی که خورشید مستقیماً بالای سر شماست.
علائم و نشانه های آفتاب سوختگی
- تیرگی یا قرمزی پوست
- پوستی که با لمس ان احساس گرمی می کنید و این گرمی ادامه دارد.
- درد ، حساسیت و خارش
- تورم
- تاول های پر از مایعات ، که ممکن است پاره شوند
- در صورت شدید بودن آفتاب سوختگی ، سردرد ، تب ، حالت تهوع و خستگی در شما ظاهر می شود.
هر قسمت از بدن که در معرض افتاب – از جمله گوش یا ، پوست سر و لب و صورت و پوست بدن – می سوزد. به عنوان مثال ، لباس های شما دارای پارچه ای شل است که اجازه می دهد تا ماوراء بنفش (UV) به راحتی از ان عبور کرده و ، حتی ممکن است مناطق پوشیده شده دچار سوختگی شوند.
چشمان شما که به نور ماوراء بنفش خورشید بسیار حساس هستند نیز می توانند بسوزند. چشمان آفتاب زده ممکن است دردناک یا ناخوشایند باشند.
علائم و نشانه های آفتاب سوختگی معمولاً پس از چند ساعت در معرض آفتاب ظاهر می شوند. اما ممکن است یک روز یا بیشتر طول بکشد تا میزان کامل آفتاب سوختگی شما مشخص شود.
طی چند روز ممکن است بدن شما با “لایه برداری” لایه بالای پوست آسیب دیده ، خود را بهبود بخشد. بعد از لایه برداری ، پوست شما ممکن است به طور موقت رنگ و الگوی نامنظم داشته باشد. آفتاب سوختگی شدید تر ممکن است چندین روز یا بیشتر طول بکشد تا بهبود یابد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت آفتاب سوختگی به پزشک خود مراجعه کنید
پوست شما تاول زده است و بخش بزرگی از بدن شما را در بر می گیرد
همراه با تب بالا ، درد شدید ، سردرد ، گیجی ، حالت تهوع یا لرز است
ظرف چند روز بهبود نمی یابد
- در صورت مشاهده علائم یا علائم عفونت ، حتما مجددا نیز مراجعه داشته باشید.
- افزایش درد و حساسیت
- افزایش تورم
- ترشحات (چرک) از تاول باز
- رگه های قرمز که دور از تاول باز قرار دارند
علل آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی در اثر قرار گرفتن در معرض نور زیاد ماوراء بنفش (UV) ایجاد می شود. تابش اشعه ماوراء بنفش طول موج از نور خورشید در محدوده ای بسیار کوتاه است که چشم انسان ان را نمی بیند. ماوراء بنفش A (UVA) نوعی اشعه خورشیدی است که بیشتر با پیری پوست مرتبط است. ماوراء بنفش B (UVB) با آفتاب سوختگی همراه است. قرار گرفتن در معرض هر دو نوع اشعه با بروز سرطان پوست همراه است. لامپهای ضد آفتاب و تختهای برنزه کننده نیز نور ماوراء بنفش تولید می کنند و می توانند باعث آفتاب سوختگی شوند.
ملانین رنگدانه تیره در لایه بیرونی پوست (اپیدرم) است که رنگ طبیعی خود را به پوست شما می دهد. هنگامی که در معرض نور UV قرار دارید ، بدن شما با تسریع در تولید ملانین از خود محافظت می کند. ملانین اضافی رنگ تیره پوستتان را ایجاد می کند.
یک ضد آفتاب می تواند برای جلوگیری از اشعه UV برای جلوگیری از آفتاب سوختگی و سایر آسیب های پوستی مناسب باشد. اما حفاظت فقط تا اینجا بر عهده بدن است از یک قسمت به بعد به ملانین مربوط می شود
میزان ملانین تولید شده در بدن شما از نظر ژنتیکی تعیین می شود. در بسیاری از افراد به سادگی ملانین به اندازه کافی برای محافظت از پوست وجود ندارد.
در کسانی که بور هستند این قضیه بیشتر به چشم می خورد. درنهایت ، نور ماوراء بنفش باعث سوزش پوست و ایجاد درد ، قرمزی و تورم می شود.
می توانید در روزهای خنک ، مه آلود یا ابری آفتاب بگیرید. تا حدود ۸۰ درصد از اشعه ماوراء بنفش از ابرها عبور می کند. برف ، شن و ماسه ، آب و سایر سطوح می توانند اشعه ماوراء بنفش را منعکس کنند و پوست شما را به همان اندازه مستقیم نور خورشید می سوزاند.
عوامل خطر آفتاب سوختگی
- داشتن پوست روشن ، چشم های آبی و موهای قرمز یا بلوند
- زندگی یا تعطیلات در جایی آفتابی ، گرم یا در ارتفاعات
- کار در خارج از منزل
- مخلوط تفریح در فضای باز و نوشیدن الکل
- داشتن سابقه آفتاب سوختگی
- به طور مرتب پوست غیر محافظت شده در معرض اشعه ماوراء بنفش از نور خورشید یا منابع مصنوعی مانند تختهای برنزه قرار گیرد
- مصرف دارویی که احتمال سوختگی را بیشتر می کند (داروهای حساس به جذب نور)
عوارض آفتاب سوختگی
قرار گرفتن در معرض شدید و مکرر خورشید که منجر به آفتاب سوختگی می شود ، خطر ابتلا به سایر آسیب های پوستی و برخی بیماری ها را افزایش می دهد. این موارد شامل پیری زودرس پوست شما و سرطان پوست است.
پیری زودرس پوست شما
قرار گرفتن در معرض آفتاب و آفتاب سوختگی های مکرر روند پیری پوست را تسریع می کند و باعث می شود پیر تر از گذشته به نظر برسید. تغییرات پوستی ناشی از نور UV را عکسبرداری می نامند. نتایج عکس برداری شامل موارد زیر است:
- ضعیف شدن بافت های همبند ، که باعث کاهش استحکام و کشش پوست می شود
- چین و چروک های عمیق
- پوست خشک و خشن
- رگه های قرمز ریز روی گونه ها ، بینی و گوش هایتان
- برآمدگی ها ، بیشتر روی صورت و شانه های شما
- لکه های تیره یا تغییر رنگ (ماکول) در صورت ، پشت دستها ، بازوها ، قفسه سینه و قسمت فوقانی پشت.
ضایعات پوستی
ضایعات پوستی در مناطقی که در اثر آفتاب آسیب دیده اند ، به صورت لکه های پوستی و پوسته پوسته شدن ظاهر می شوند. آنها ممکن است سفید ، صورتی ، برنزه یا قهوه ای باشند. آنها معمولاً در نواحی در معرض آفتاب از سر ، صورت ، گردن و دست افراد دیده می شوند. این تکه ها می توانند در سرطان پوست تکامل یابند. آنها همچنین کراتوزهای اکتینیک و کراتوزهای خورشیدی نامیده می شوند.
سرطان پوست
قرار گرفتن در معرض آفتاب بیش از حد ، حتی بدون آفتاب سوختگی ، خطر ابتلا به سرطان پوست مانند ملانوما را افزایش می دهد. این می تواند به DNA سلول های پوستی آسیب برساند. آفتاب سوختگی در دوران کودکی و بزرگسالی ممکن است خطر ابتلا به ملانوما در مراحل بعدی زندگی را افزایش دهد.
سرطان پوست عمدتاً در مناطقی از بدن که بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند ، از جمله پوست سر ، صورت ، لب ، گوش ، گردن ، قفسه سینه ، بازوها ، دست و پا دیده می شود. سرطان پوست روی پا بیشتر از مردان در خانمها شایع است.
برخی از انواع سرطان پوست به عنوان یک رشد کوچک یا دردی مشاهده می شود که به راحتی خونریزی می کند ، پوسته پوسته می شود ، بهبود می یابد و دوباره باز می شود. با وجود ملانوما ، ممکن است یک خال موجود تغییر کند یا ممکن است یک خال جدید و مشکوک به نظر برسد. نوعی از ملانوما بنام lentigo maligna در مناطقی از قرار گرفتن در معرض طولانی مدت آفتاب ایجاد می شود. این به عنوان یک لکه مسطح برنزه شروع می شود که به آرامی تیره می شود و بزرگ می شود.
اگر متوجه رشد جدید پوست ، تغییر آزار دهنده در پوست ، تغییر در شکل ظاهری یا بافت خال و یا زخمی که بهبود نمی یابد شدید، به پزشک خود مراجعه کنید.
آسیب چشم
خورشید همچنین می تواند چشم شما را بسوزاند. نور UV بیش از حد به شبکیه ، لنز یا قرنیه آسیب می رساند. آسیب آفتاب به لنز می تواند منجر به گرفتگی لنز (آب مروارید) شود. چشمان آفتاب زده ممکن است دردناک یا ناخوشایند باشند. آفتاب سوختگی قرنیه نیز برف کوری نامیده می شود.
جلوگیری از آفتاب سوختگی
از این روش ها برای جلوگیری از آفتاب سوختگی ، حتی در روزهای سرد ، ابری یا مه آلود استفاده کنید. و در مورد آب ، برف و ماسه مراقب باشید زیرا آنها پرتوهای خورشید را منعکس می کنند. علاوه بر این ، نور UV در ارتفاعات شدید است.
از ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر از قرار گرفتن در معرض آفتاب خودداری کنید. پرتوهای خورشید در این ساعات قوی ترین است ، بنابراین سعی کنید فعالیت های در فضای باز را برای اوقات دیگر انجام دهید. اگر نمی توانید این کار را انجام دهید ، مدت زمانی که در آفتاب هستید را محدود کنید. در صورت امکان سایه را انتخاب کنید.
از تختخواب برنزه و برنزه کردن خودداری کنید. استفاده از تخت های برنزه برای به دست آوردن برنزه پایه ، خطر آفتاب سوختگی را کاهش نمی دهد.
استفاده از کلاه لبه دار
. در بیرون از خانه ، یک کلاه و لباس پوشیده انتخاب کنید.
از جمله بازوها و پاهای خود را بپوشاند. رنگهای تیره نیز مانند پارچه های محکم بافته شده محافظت بیشتری دارند. در نظر بگیرید از تجهیزات مرسوم در فضای باز مخصوصاً برای محافظت از نور خورشید استفاده کنید. برچسب را از نظر محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش (UPF) آن بررسی کنید ، که نشان می دهد یک پارچه تا چه اندازه به نور خورشید آسیب می رساند. عدد بیشتر بهتر است.
از ضد آفتاب به طور مکرر و دایم استفاده کنید.
نحوه انتخاب ضد افتاب
ضد افتاب های زیادی در دسترس هستند که نور ماوراء بنفش را مسدود می کنند ، و با برندهای زیادی در بازار وجود دارند. آنها براساس توانایی عوامل محافظت در افتاب سوختگی درجه بندی می شوند و دارای خاصیت محافظت از آفتاب سوختگی (SPF) هستند. در اصل ، هرچه امتیاز SPF بالاتر باشد ، میزان آسیب مستقیم پوست نیز کمتر می شود.
ضد آفتاب به عنوان SPF 10 مسدود کننده ۹۰ درصد از اشعه UVB ناشی از آفتاب است.
سطح مسدود کنندگی ضد آفتاب SPF20 حدود ۹۵ درصد است.
ضدآفتاب های مدرن حاوی فیلترهایی برای اشعه UVA و همچنین UVB هستند. اگرچه اشعه UVA باعث آفتاب سوختگی نمی شود ، اما در پیری پوست و افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست نقش دارد. بسیاری از ضد آفتاب ها از طیف گسترده ای محافظت می کنند که به این معنی است در برابر اشعه UVA و UVB محافظت کننده تر هستند.
نکته بسیار مهم در مورد ضد افتاب
تحقیقات نشان داده اند که بهترین کاربرد ضد افتاب ها ،استفاده از ان ها ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض افتاب و به دنبال آن استفاده مجدد ۱۵-۳۰ دقیقه پس از شروع قرار گرفتن در معرض افتاب می باشد.
ضدآفتاب ضدآفتاب و ضدآفتاب را فراموش نکنید.
با SPF 30 یا بیشتر و از طیف گسترده ای در برابر اشعه UVA و UVB در امان بمانید. حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قبل از بیرون رفتن از منزل ، ضد آفتاب را کامل بر روی پوست بمالید که ان قسمت لباس ندارد. و مجددا ۱۵ دقیقه بعد از قرار گرفتن نیز مجددا استفاده کنید.
سازمان غذا و دارو به کلیه ضد آفتاب هایی را موثر می داند که حداکثر تا سه سال قدرت اصلی خود را حفظ کند. برچسب های ضد آفتاب را برای روش های نگهداری و تاریخ انقضا بررسی کنید. در صورت منقضی شدن یا بیش از سه سال بودن ضد آفتاب ، آن را دور بریزید.
آکادمی اطفال آمریکایی استفاده از سایر اشکال محافظت از آفتاب مانند سایه یا لباس را برای نوزادان و کودکان نو پا توصیه می کند. آنها را خنک و هیدراته نگه دارید. اگر لباس و سایه محافظ در برابر نور آفتاب در دسترس نباشد ، ممکن است از ضد آفتاب های مناسب برای کودکان استفاده کنید.
بهترین محصولات برای آنها محصولاتی است که حاوی مسدود کننده های فیزیکی هستند (اکسید تیتانیوم ، اکسید روی) ، زیرا ممکن است باعث تحریک پوستی کمتری شوند.
هنگام رفتن به بیرون از منزل عینک آفتابی استفاده کنید
عینک آفتابی را با محافظت UVA و UVB انتخاب کنید.
هنگام خرید عینک جدید ، امتیاز UV را بر روی برچسب بررسی کنید. لنزهای تاریک لزوماً در مسدود کردن اشعه UV بهتر نیستند. همچنین به پوشیدن عینک آفتابی متناسب با چهره شما و داشتن قاب های بسته بندی کمک می کند که نور خورشید را از هر زاویه ای مسدود می کند.
از داروهایی آگاه باشید که حساسیت شما به خورشید را افزایش می دهد. داروهای متداول که شما را در برابر نور خورشید حساس تر می کند شامل آنتی هیستامین ها ، ایبوپروفن ، برخی از آنتی بیوتیک ها ، ضد افسردگی ها ، ضد درد و برخی داروهای کاهش دهنده کلسترول است.
در مورد عوارض دارویی خود با داروساز خود صحبت کنید
.چه دلایلی باعث سوختگی با افتاب می شود؟
هر زمانی پوست بدن ما به خصوص موقعی که لباس های کافی بر تن نداریم و فصل تابستان است و نور خورشید بیش از هر زمان دیگری بر ما می تابد پوست بدن ما در برابر نور خورشید اسیب پذیر می شود.
چرا بعضی ها در برابر نور خورشید می سوزند و بعضی ها پوستشان قهوه ای می شود؟
در بدن ما چیزی به نام ملانین وجود دارد که مسول دادن رنگ به پوست ماست.
کسانی که پوست تیره تر دارند ملانین بیشتری دارند و کسانی که پوست سفید تری دارند ملانین کم تری دارند.
بدن ما به طور معمول ملانین می سازد تا از لایه های عمیق تر پوست در برابر اسیب محافظت کند. وقتی که بدن ما بیشتر از مقدار معمول نور خورشید را جذب می کند ملانین بیشتری تولید می کند تا بدن را از اسیب محافظت کند و باعث تغییر رنگ پوست به صورت موضعی می شود.
تغییر رنگ آنی به شکل زیر رخ می دهد:
- افراد باپوست تیره معمولا قهوه ای تر میشوند یا برنزه تر، وقتی که در برابر خورشید قرار میگیرند.
- افراد با پوست سفید تر معمولا قرمز تر میشوند، یا می سوزند، وقتی که در برابر خورشید قرار می گیرند.
به طور کلی برنزه شدن برای پوست انسان بد نیست ولی چون همراه ریسک افتاب سوختگی می اید می توان خطر ابتلا به سرطان پوست را ایجاد نماید. برنزه کردن برای شما بد است چون باعث می شود که اشعه ماورا بنفش خورشید به پوست شما نفوذ کند و شروع به الوده کردن سلول های پوست شما شود، و خود این موضوع به تنهایی خطر ریسک ابتلا به سرطان پوست را زیاد می کند.
حالا نظر دکتر رکسانا دانشجو متخصص پوست دانشگاه استنفورد را در مورد افتاب سوختگی و برنزه کردن با هم میبینیم.
- برنزه کردن واقعا ایمن و بی خطر نیست.
- برنزه کردن یعنی رنگ بدن را موقتی و به صورت قلابی عوض کردن برای زیبایی.
- کسانی که پوست های سفید یا سرخ دارند تا نسوزند پوست بدنشان برنزه نمیشود.
دکتر دانشجو در مصاحیه با لایو ساینس میگوید: بعضی افراد می گویند:خوب،من باید برنزه شوم به خاطر اینکه ملانین اضافه بدن از من در برابر نور خورشید و سرطان محافظت می کنند. اما منطق ان ها بی معنی است.
شما مقدار زیادی نور خورشید به بدن خود می تابانید وبه خود آسیب می زنید در حالی که بدن بسیار کمتر از مقادیر معمول در برابر نور افتاب محافظت می کند. این جمله که ملانین از بدن محافظت می کند درست است ولی برنزه شدن در حقیقت مکانیسمی است که بعد از اسیب دیدن پوست ایجاد میشود.
دکتر دانشجو معتقد است کسانی که به واسطه زیبایی خود را برنزه می کنند در حقیقت به خود اسیب می رسانند. در ادامه مصاحبه دکتر دانشجو میگوید،زمانی که بدن نورخورشید را به مقدار زیاد دریافت میکند پوست اشعه ماورابنفش را میشکند که به دو بخش آ و ب تقسیم می شود. هر دو در شکستن دی ان ای سلول نقش مهمی دارند ولی اشعه ماورا بنفش آ باعث از بین بردن و شکستن کلاژن در پوست میشود که می تواند منجر به پیرتر شدن پوست شود.
کلاژن نقش حمایتی در ساختار و انسجام پوست را دارد و بدون کلاژن در بدن پوست دچار چین و چروک زیادی میشود و نازک و ضعیف و شکننده میشود و در برابر ضربه آسیب پذیر تر میشود.
متخصصین پوست معتقدند کسانی که پوست تیره یا روشن دارند در فصل تابستان باید از ضد افتاب مخصوص استفاده کنند تا کمتر در برابر اشعه های مضر افتاب قرار بگیرند.بعضی از مردم معتقدند که ما زیاد زیر افتاب نیستیم که کرم ضد افتاب بزنیم.ولی متخصصین پوست معتقدند که در تابستان هر چه بیشتر از پوست خود محافظت نمایید بهتر است.
- پس در تابستان سعی کنید زیاد در زیر افتاب نمانید.
- زیاد لباس های لخت نپوشید.
- از ضد افتاب های مخصوص استفاده کنید.
- تا حد امکان از برنزه کردن پوست خود پرهیز نمایید.
- در اغلب موارد باید بسوزید تا برنزه شوید.
درمان آفتاب سوختگی به صورت کلی چیست؟
مهم است که در اسرع وقت درمان آفتاب سوختگی آغاز شود. آفتاب سوختگی می تواند به آسیب دائمی پوست منجر شود و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد. در زیر چند روش ساده برای کاهش ناراحتی آفتاب سوختگی وجود دارد. با این حال ، باید در نظر داشته باشید که بهترین راه برای رفع درد
جلوگیری از آفتاب سوختگی در مرحله اول است
تسکین درد – کاهش درد بدون نسخه (OTC) مانند ایبوپروفن یا سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) می تواند به تسکین درد و کاهش تورم کمک کند. بهتر است هرچه سریعتر این موارد را مصرف کنید. برخی از تسکین درد می تواند به عنوان یک پماد موضعی استفاده شود.
- کرم هیدروکورتیزون – همچنین ممکن است به کاهش التهاب و خارش کمک کند.
- هیدراتاسیون مجدد – آب بنوشید تا به جوانسازی پوست کمک کند.
- تاول های کوچک را پاره نکنید – به آنها اجازه دهید مسیر درمان خود را طی کنند. اگر تاولی پاره میشود سعی کنید با اب تمیز بشورید و روی ان گاز استریل وازلینه بگذارید.
- پوست های لایه بردار انتخاب نکنید و به استفاده از مرطوب کننده ادامه دهید.
- پوست را خنک کنید – یک دستمال یا حوله مرطوب بمالید ، یا یک حمام خنک بخورید.
- از کره استفاده نکنید – این یک درمان غلط است که می تواند از بهبودی جلوگیری کرده و به پوست آسیب برساند.
- از مرطوب کننده استفاده کنید – به عنوان مثال ژل آلوئه ورا.
- از آفتاب خودداری کنید – با قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش ، از بدتر شدن سوختگی خودداری کنید.
اگر آفتاب سوختگی به اندازه کافی شدید باشد ، درمان با استروئید خوراکی (داروهای شبیه به کورتیزون) ممکن است برای چند روز تجویز شود. با این حال ، کرمهای استروئیدی که روی پوست قرار می گیرند کمترین فایده را نشان می دهد.
اگر تاول وجود داشته باشد ، ممکن است استروئیدها برای جلوگیری از افزایش خطر ابتلا به عفونت مهار شوند. اگر بیمار دچار کمبود آب بدن باشد یا دچار گرمازدگی شود باید مایعات به صورت تزریقی داده شود.
درمان های خانگی در افتاب سوختگی چیست؟
پس از آفتاب سوختگی ، شما نمی توانید کارهای زیادی برای محدود کردن آسیب وارده به پوست خود انجام دهید.
اما نکات زیر ممکن است درد و ناراحتی شما را کاهش دهد:
از مسکن استفاده کنید.
در صورت لزوم ، یک مسکن بدون نسخه ضد درد مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم ممکن است به کنترل درد و تورم آفتاب سوختگی کمک کند ، به خصوص اگر خیلی زود پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب مصرف کنید. برخی از انواع تسکین دهنده درد ممکن است به عنوان ژل روی پوست شما اعمال شود.
پوست را خنک نگاه دارید. حوله تمیز و مرطوب شده با آب شیر آب را روی پوست آسیب دیده بمالید. یا یک حمام خنک انجام دهید.
از مرطوب کننده ، لوسیون یا ژل استفاده کنید. یک لوسیون آلوئه ورا یا لوسیون ژل یا کالامین ممکن است تسکین دهنده باشد.
برای جلوگیری از کم آبی آب بنوشید.
تاول ها را نترکانید. اگر کوچکتر از ناخن کوچک شما هستند ، آنها را بترکانید. اگر تاول پاره شد ، آن را با آب و صابون ملایم تمیز کنید. سپس از پماد آنتی بیوتیک روی زخم استفاده کرده و آن را با بانداژ بپوشانید. در صورت ایجاد بثورات جلدی در محل ، استفاده از پماد را متوقف کرده و به پزشک مراجعه کنید.
پوست هایی که لایه برداری می شوند را به آرامی درمان کنید. طی چند روز ، منطقه آسیب دیده ممکن است شروع به لایه برداری کند. این روش بدن شما برای خلاص شدن از لایه بالای پوست آسیب دیده است. در حالی که پوست شما در حال لایه برداری است ، به مرطوب کردن پوست خود ادامه دهید.
از آفتاب دور بمانید ، یا هنگام بیرون رفتن خود را از تابش نور خورشید محافظت کنید.
از استفاده از محصولات “کین” مانند بنزوکائین خودداری کنید. چنین کرم هایی ممکن است باعث تحریک پوست و یا ایجاد یک واکنش آلرژیک شوند. بنزوکائین به یک بیماری نادر اما بالقوه کشنده مرتبط است که باعث کاهش میزان اکسیژن موجود در خون می شود (methemoglobinemia).
از بنزوکائین در کودکان کمتر از ۲ سال استفاده نکنید بدون اینکه از طرف متخصص مراقبت های بهداشتی توصیه به استفاده شود. اگر بزرگسال هستید ، هرگز بیش از دوز توصیه شده استفاده نکنید و قبل از استفاده با پزشک خود صحبت کنید.
اگ دچار افتاب سوختگی شدید لطفا هیچ درمانی را به صورت خود سر انجام ندهید.کافیست با ما تماس بگیرید تا در منزل درمان بشوید.
کلینیک زخم و سوختگی التیام به صورت شبانه روزی در خدمت شما و تمامی هموطنان عزیزمان می باشد.
نه به زخم و سوختگی
محمدحسین شهرابادی – محقق و پژوهشگر در زمینه زخم و سوختگی و استومی
مراقبت از زخم
عوارض سوختگی
سوختگی ، انواع و روش های درمان
منابع:
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/sunburn#1
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/diagnosis-treatment/drc-20355928
https://www.skincancer.org/risk-factors/sunburn/
https://www.livescience.com/38039-what-causes-sunburns.html
امتیاز بینندگان:5 ستاره
سلام چه راه حلی برای لک هایی که توسط آفتاب رو پوست ایجاد شده وجود داره؟
با سلام و احترام.
بسته به میزان در معرض بودن در برابر آفتاب و بسته به نوع پوست شما لک ها می توانند درمان شوند.
لطفا عکس ناحیه مورد نظر را واتس اپ کنید.
با تشکر از حسن انتخاب شما