ست پایش قند خون از لانست ، قلم تفنگی، دستگاه گلوکومتر و نوار گلوکومتر تشکیل شده است.
ست پایش قند خون از لانست ، قلم تفنگی، دستگاه گلوکومتر و نوار گلوکومتر تشکیل شده است.

همه چیز درباره دیابت که باید هرکسی بداند!!!

دیابت و دیابت و دیابت…

به راستی دیابت چیست؟

چرا دیابت این قدر برای ما مهم است؟

با ما همراه باشید.

دیابت چیست؟

دیابت یک بیماری سلامتی مزمن (طولانی مدت) است که بر نحوه تبدیل غذا به انرژی توسط بدن تأثیر می گذارد.

 

بیشتر غذایی که می خورید به قند تجزیه می شود (گلوکز نیز نامیده می شود) و در جریان خون شما آزاد می شود. وقتی قند خون شما بالا می رود ، به پانکراس شما علامت می دهد انسولین آزاد کند. انسولین مانند یک کلید برای وارد کردن قند خون به سلولهای بدن شما برای استفاده به عنوان انرژی عمل می کند.

 

اگر مبتلا به دیابت هستید ، بدن شما انسولین کافی تولید نمی کند یا نمی تواند از انسولین ساخته شده به اندازه لازم استفاده کند. وقتی انسولین کافی وجود ندارد یا سلول ها به انسولین پاسخ نمی دهند ، قند خون بیش از حد در جریان خون شما باقی می ماند. با گذشت زمان ، این می تواند مشکلات جدی بهداشتی مانند بیماری قلبی ، از دست دادن بینایی و بیماری های کلیوی ایجاد کند.

برای دیابت هنوز درمانی وجود ندارد ، اما کاهش وزن ، خوردن غذای سالم و تحرک می تواند واقعاً کمک کند. مصرف دارو در صورت لزوم ، دریافت آموزش و پشتیبانی از خودمدیریتی دیابت ، و نگه داشتن قرار ملاقات های مراقبت های بهداشتی نیز می تواند تأثیر دیابت بر زندگی شما را کاهش دهد.

ست پایش قند خون

امار در دیابت

 

  • 34.2 میلیون بزرگسال آمریکایی به دیابت مبتلا هستند و از هر 5 نفر 1 نفر نمی داند که به آن مبتلا است.
  • دیابت هفتمین علت اصلی مرگ و میر در ایالات متحده است.
  • دیابت علت شماره 1 نارسایی کلیه ، قطع اندام تحتانی و کوری بزرگسالان است.
  • در 20 سال گذشته ، تعداد بزرگسالان مبتلا به دیابت بیش از دو برابر شده است.
نورو ایسکمی چیست؟

انواع دیابت

سه نوع اصلی دیابت وجود دارد: نوع 1 ، نوع 2 و دیابت بارداری (دیابت در دوران بارداری).

 

دیابت نوع 1

تصور می شود که دیابت نوع 1 ناشی از واکنش خود ایمنی است (بدن به اشتباه به خود حمله می کند) که بدن شما را از ایجاد انسولین متوقف می کند. تقریباً 5-10٪ از افراد مبتلا به دیابت نوع 1 دارند. علائم دیابت نوع 1 اغلب به سرعت پیشرفت می کنند. این معمولاً در کودکان ، نوجوانان و بزرگسالان تشخیص داده می شود. اگر دیابت نوع 1 دارید ، برای زنده ماندن باید هر روز انسولین مصرف کنید. در حال حاضر ، هیچ کس نمی داند که چگونه از دیابت نوع 1 جلوگیری کند.

درجه بندی قلم جهت نفوذ به پوست
درجه بندی قلم جهت نفوذ به پوست

دیابت نوع 2

با دیابت نوع 2 ، بدن شما از انسولین به خوبی استفاده نمی کند و نمی تواند قند خون را در سطح طبیعی نگه دارد. حدود 90-95٪ مبتلایان به دیابت نوع 2 دارند. این بیماری در طی سالیان متمادی ایجاد می شود و معمولاً در بزرگسالان (اما بیشتر در کودکان ، نوجوانان و جوانان) تشخیص داده می شود. ممکن است هیچ علائمی مشاهده نکنید ، بنابراین مهم است که در صورت خطر قند خون خود را آزمایش کنید. با تغییر سبک زندگی سالم ، مانند کاهش وزن ، خوردن غذای سالم و تحرک ، می توان از ابتلا به دیابت نوع 2 پیشگیری یا به تأخیر انداخت.

 

دیابت بارداری

دیابت بارداری در زنان بارداری که هرگز دیابت نداشته اند ایجاد می شود. اگر به دیابت بارداری مبتلا هستید ، کودک شما بیشتر در معرض خطر سلامتی است. دیابت بارداری معمولاً پس از تولد کودک شما از بین می رود اما احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در اواخر زندگی را افزایش می دهد. کودک شما به احتمال زیاد در کودکی یا نوجوانی دچار چاقی می شود و در اواخر زندگی نیز به دیابت نوع 2 مبتلا می شود.

 

انواع دیگر دیابت

انواع کمتر رایج آن عبارتند از دیابت مونوژنیک که نوعی دیابت ارثی است و دیابت مربوط به فیبروز کیستیک پیوند خارجی.

درمان زخم پای دیابتی

 

دیابت چقدر شایع است؟

از سال 2015 ، 30.3 میلیون نفر در ایالات متحده ، یا 9.4 درصد از جمعیت ، به دیابت مبتلا بودند. بیش از 1 از 4 نفر آنها نمی دانستند که به این بیماری مبتلا هستند. دیابت از هر 4 نفر بالای 65 سال دیابت را درگیر می کند. حدود 90-95 درصد موارد در بزرگسالان دیابت نوع 2 هستند

قلم تفنگی جهت وارد شدن لانست به پوست
قلم تفنگی جهت وارد شدن لانست به پوست

چه کسانی بیشتر به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند؟

اگر سن شما 45 سال به بالا باشد ، سابقه خانوادگی دیابت داشته باشید یا اضافه وزن داشته باشید به احتمال زیاد به دیابت نوع 2 مبتلا خواهید شد. عدم تحرک بدنی ، نژاد و برخی مشکلات سلامتی مانند فشار خون بالا نیز بر احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 تأثیر می گذارد. در صورت ابتلا به دیابت یا دیابت بارداری در دوران بارداری ، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 نیز بیشتر است. درباره عوامل خطر دیابت نوع 2 بیشتر بدانید.

 

افراد دیابتی چه مشکلاتی دارند؟

با گذشت زمان ، قند خون بالا منجر به مشکلاتی از جمله می شود

  1. بیماری قلبی
  2. سکته
  3. بیماری کلیوی
  4. مشکلات چشمی
  5. بیماری دندان
  6. آسیب عصبی
  7. مشکلات پا

پیش دیابت

در ایالات متحده ، 88 میلیون بزرگسال – بیش از 1 در هر 3 نفر – به دیابت مبتلا هستند. علاوه بر این ، بیش از 84٪ آنها نمی دانند که به آن مبتلا هستند. با ابتلا به دیابت ، سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی است ، اما هنوز به اندازه کافی بالا نیست که به عنوان دیابت نوع 2 تشخیص داده شود. پیش دیابت خطر ابتلا به دیابت نوع 2 ، بیماری های قلبی و سکته را افزایش می دهد. خبر خوب این است که اگر به دیابت مبتلا هستید ، یک برنامه تغییر سبک زندگی که توسط CDC شناخته شده است ، می تواند به شما کمک کند تا گام های سالمی برای برگشت آن بردارید.

پزشکان برخی افراد را مبتلا به دیابت پیش دیابت یا مرزی می دانند در حالی که قند خون معمولاً در محدوده 100 تا 125 میلی گرم در دسی لیتر است (میلی گرم در دسی لیتر).

ایسکمی چیست؟
ست کامل تست قند خون
ست کامل تست قند خون

سطح طبیعی قند خون بین 70 تا 99 میلی گرم در دسی لیتر است ، در حالی که فرد مبتلا به دیابت قند خون ناشتا بالاتر از 126 میلی گرم در دسی لیتر خواهد داشت.

 

سطح پیش دیابت به این معنی است که گلوکز خون بالاتر از حد معمول است اما آنقدر زیاد نیست که بتواند دیابت را تشکیل دهد.

 

با این حال ، افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند ، گرچه آنها معمولاً علائم دیابت کامل را تجربه نمی کنند.

 

عوامل خطر ابتلا به دیابت

 

  • اضافه وزن داشتن
  • سابقه خانوادگی دیابت
  • داشتن سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) کمتر از 40 میلی گرم در دسی لیتر یا 50 میلی گرم در دسی لیتر
  • سابقه فشار خون بالا
  • داشتن دیابت بارداری یا به دنیا آوردن کودکی با وزن تولد بیش از 9 پوند
  • سابقه سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
  • از نژاد جزیره ای آفریقایی-آمریکایی ، بومی آمریکایی ، آمریکای لاتین یا جزیره آسیایی-اقیانوسیه است
  • بیش از 45 سال سن
  • داشتن سبک زندگی بی تحرک

اگر یک پزشک تشخیص دهد که فرد مبتلا به دیابت است ، به او توصیه می کند که فرد تغییرات سالمی ایجاد کند که می تواند پیشرفت دیابت نوع 2 را متوقف کند. کاهش وزن و داشتن رژیم غذایی سالم اغلب می تواند به پیشگیری از بیماری کمک کند.

 

چگونه مشکلات انسولین ایجاد می شود؟

پزشکان از دلایل دقیق دیابت نوع I اطلاع ندارند. دیابت نوع 2 ، همچنین به عنوان مقاومت به انسولین شناخته می شود ، دلایل واضح تری دارد.

 

انسولین به گلوکز موجود در غذای فرد اجازه می دهد تا به سلولهای بدن او برای تأمین انرژی دسترسی پیدا کند. مقاومت به انسولین معمولاً نتیجه چرخه زیر است:

 

یک فرد ژن یا محیطی دارد که احتمال ایجاد توانایی انسولین کافی برای تأمین مقدار گلوکز را بیشتر می کند.

انواع انسولین چیست؟

بدن سعی می کند انسولین اضافی تولید کند تا قند خون اضافی را پردازش کند.

پانکراس نمی تواند با تقاضای بیشتر همراه شود و قند خون اضافی شروع به گردش در خون می کند و باعث آسیب می شود.

با گذشت زمان ، انسولین در ورود گلوکز به سلول ها کم اثر می شود و سطح قند خون همچنان افزایش می یابد.

در مورد دیابت نوع 2 ، مقاومت به انسولین به تدریج اتفاق می افتد. به همین دلیل است که پزشکان معمولاً برای کاهش سرعت یا تغییر این چرخه ، تغییر سبک زندگی را توصیه می کنند.

دیابت
دیابت

 

نکات مربوط به ورزش و رژیم غذایی

اگر یک پزشک فرد مبتلا به دیابت نوع 2 را تشخیص دهد ، او اغلب توصیه می کند برای حمایت از کاهش وزن و سلامت کلی ، تغییر سبک زندگی را انجام دهد.

 

پزشک ممکن است فرد مبتلا به دیابت یا پیش دیابت را به یک متخصص تغذیه ارجاع دهد. یک متخصص می تواند به یک فرد دیابتی کمک کند تا یک سبک زندگی فعال و متعادل داشته باشد و شرایط را مدیریت کند.

 

یک رژیم غذایی سالم می تواند به پیشگیری ، معکوس کردن یا مدیریت دیابت کمک کند.

اقداماتی که فرد می تواند برای پذیرش سبک زندگی مبتلا به دیابت انجام دهد عبارتند از:

 

داشتن یک رژیم غذایی حاوی غذاهای تازه و مغذی ، از جمله غلات کامل ، میوه ها ، سبزیجات ، پروتئین های لاغر ، لبنیات کم چرب و منابع چربی سالم ، مانند آجیل.

از غذاهای پر قند که کالری خالی تأمین می کنند ، یا کالری هایی که فواید غذایی دیگری ندارند مانند نوشابه های شیرین ، غذاهای سرخ شده و دسرهای حاوی قند زیاد خودداری کنید

از نوشیدن مقدار زیاد الکل یا نگه داشتن مصرف کمتر از یک نوشیدنی در روز برای زنان یا دو نوشیدنی در روز برای مردان خودداری کنید.

قطع عضو یا امپوتاسیون چیست؟

حداقل در 5 روز هفته حداقل 30 دقیقه در روز ورزش کنید ، مانند پیاده روی ، ایروبیک ، دوچرخه سواری یا شنا.

شناخت علائم افت قند خون هنگام ورزش ، از جمله سرگیجه ، گیجی ، ضعف و تعریق شدید.

افراد همچنین می توانند برای کاهش شاخص توده بدنی (BMI) خود گام بردارند ، که به برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمک می کند تا شرایط را بدون دارو کنترل کنند.

 

اهداف کاهش وزن آهسته و ثابت بیشتر به فرد کمک می کند تا مزایای طولانی مدت خود را حفظ کند.

 

استفاده از انسولین

افراد مبتلا به دیابت نوع I و برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 ممکن است نیاز به تزریق انسولین داشته باشند تا سطح قند خون آنها بیش از حد بالا نرود.

 

انواع مختلفی از انسولین در دسترس است و بیشتر آنها بر اساس مدت زمان تأثیر آنها دسته بندی می شوند. انسولین های سریع ، منظم ، متوسط ​​و طولانی اثر وجود دارد.

 

برخی از افراد برای حفظ سطح قند خون به طور مداوم از تزریق انسولین طولانی مدت استفاده می کنند. بعضی از افراد ممکن است از انسولین کوتاه اثر یا ترکیبی از انواع انسولین استفاده کنند. از هر نوعی که باشد ، فرد معمولاً سطح قند خون خود را با استفاده از چوب انگشت بررسی می کند.

 

این روش برای بررسی سطح قند خون شامل استفاده از دستگاه مخصوص و قابل حمل به نام گلوكومتر است. سپس فرد مبتلا به دیابت نوع I از میزان قند خون خود برای تعیین میزان انسولین مورد نیاز خود استفاده می کند.

نظارت بر خود تنها راهی است که فرد می تواند از سطح قند خون خود مطلع شود. با فرض رسیدن سطح علائم جسمی ممکن است خطرناک باشد ، مگر اینکه فردی به گلوکز بسیار کم مشکوک شود و فکر کند که به دوز سریع گلوکز نیاز دارد.

جوراب دیابت چیست؟

 

انسولین به افراد دیابتی کمک می کند تا یک سبک زندگی فعال داشته باشند. با این حال ، می تواند منجر به عوارض جانبی جدی شود ، به خصوص اگر فرد بیش از حد مصرف کند.

 

انسولین بیش از حد می تواند باعث افت قند خون یا قند خون بسیار کم شود و منجر به حالت تهوع ، تعریق و لرزش شود.

 

ضروری است که افراد انسولین را به دقت اندازه گیری کرده و از رژیم غذایی مداوم استفاده کنند تا حد ممکن سطح قند خون را متعادل کند.

 

سایر داروها

علاوه بر انسولین ، انواع دیگری از داروها نیز موجود است که می توانند به فرد کمک کنند تا شرایط خود را مدیریت کند.

 

متفورمین

برای دیابت نوع 2 ، پزشک ممکن است متفورمین را به صورت قرص یا مایع تجویز کند.

این به:

  • کاهش قند خون
  • انسولین را موثرتر می کند
  • همچنین می تواند به کاهش وزن کمک کند. داشتن وزن سالم می تواند تأثیر دیابت را کاهش دهد.
  • علاوه بر دیابت ، ممکن است فرد خطرات سلامتی دیگری نیز داشته باشد و برای کنترل این موارد ممکن است به دارو نیاز داشته باشد. یک پزشک به فرد در مورد نیازهایش مشاوره می دهد.

مهار کننده های SGLT2 و آگونیست های گیرنده GLP-1

در سال 2018 ، دستورالعمل های جدید همچنین تجویز داروهای اضافی را برای افراد مبتلا به:

 

  • بیماری قلبی عروقی آترواسکلروتیک
  • بیماری مزمن کلیوی

اینها مهارکننده های انتقال دهنده حمل و نقل سدیم-گلوکز 2 (SGLT2) یا آگونیست های گیرنده پپتید -1 (GLP-1) مانند گلوکاگون هستند.

برای کسانی که بیماری قلبی عروقی آترواسکلروتیک دارند و خطر بالایی برای نارسایی قلبی دارند ، به پزشکان توصیه می شود که یک مهار کننده SGLT2 تجویز کنند.

 

آگونیست های گیرنده GLP-1 با افزایش میزان انسولین تولید شده در بدن و کاهش میزان گلوکز وارد شده به جریان خون کار می کنند. این یک داروی تزریقی است. افراد ممکن است از آن به همراه متفورمین یا به تنهایی استفاده کنند. عوارض جانبی شامل مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع و از دست دادن اشتها است.

کفش‌ دیابتی چیست؟

 

مهار کننده های SLGT2 نوع جدیدی از دارو برای کاهش سطح گلوکز خون هستند. آنها جدا از انسولین کار می کنند و ممکن است برای افرادی که آماده شروع استفاده از انسولین نیستند مفید باشد. مردم می توانند آن را از طریق دهان بگیرند. عوارض جانبی شامل خطر بالاتر عفونت ادراری و تناسلی و کتواسیدوز است.

 

نکات مربوط به نظارت بر خود

نظارت بر خود بر میزان قند خون برای کنترل موثر دیابت ، کمک به تنظیم زمانبندی وعده های غذایی ، فعالیت بدنی و زمان مصرف دارو از جمله انسولین بسیار مهم است.

 

در حالی که دستگاههای کنترل خودكار گلوكز خون (SMBG) متفاوت هستند ، آنها معمولاً شامل یك گلوکومتر برای بررسی میزان قند خون و یك دستگاه تست قند برای قرار دادن گلوکومتر درون دستگاه و یک سوزن یا لانست برای سوراخ کردن دست و بیرون امدن خون است.

نوار گلوکومتر
نوار گلوکومتر

در هر حالت به دستورالعمل های خاص کنتور مراجعه کنید ، زیرا دستگاه ها با هم فرق می کنند. با این حال ، اقدامات احتیاطی و مراحل زیر در مورد بسیاری از ماشین آلات موجود در بازار اعمال خواهد شد:

 

  • قبل از لمس نوارهای تست یا گلوکومتر، از تمیز و خشک بودن هر دو دست اطمینان حاصل کنید
  • بیش از یک بار از نوار تست استفاده نکنید و آنها را در قوطی اصلی خود نگه دارید تا از تغییر رطوبت خارجی در نتیجه جلوگیری کنید.
  • بعد از تست قوطی ها را بسته نگه دارید.
  • همیشه تاریخ انقضا را بررسی کنید.
  • دستگاه گلوکومتر قدیمی تر ممکن است قبل از استفاده به کدگذاری احتیاج داشته باشند. بررسی کنید که آیا دستگاهی که در حال حاضر استفاده می کند به این نیاز دارد یا خیر
  • دستگاه گلوکومتر و نوارها را در یک منطقه خشک و خنک نگهداری کنید.
جعبه نوار گلوکومتر
جعبه نوار گلوکومتر

نظارت بر خود می تواند برای تعدیل گلوکز خون حیاتی باشد.

فردی که خود دیابت را تحت نظر دارد از دستگاهی به نام لانست برای سوراخ کردن پوست استفاده می کند. در حالی که ایده خونگیری ممکن است برای برخی از افراد پریشانی ایجاد کند ، سوراخ کردن انگشت برای به دست آوردن نمونه خون باید روشی ساده و ملایم باشد.

درمان تاول پای دیابتی

اقدامات احتیاطی زیر را انجام دهید:

 

  • محلی را که نمونه از آن می آید با آب گرم و صابونی تمیز کنید تا از ورود مواد غذایی به دستگاه و تحریف خوانش جلوگیری شود.
  • دستگاهی که لانست در ان قرار میگیرد باید دارای تنظیمات عمق باشد که عمق خاردار را کنترل کند. این را برای راحتی تنظیم کنید.
  • بسیاری از نوارهای گلوکومترها فقط به نمونه خون به اندازه یک قطره نیاز دارند.
  • از کنار انگشت خون بگیرید ، زیرا درد کمتری ایجاد می کند. استفاده از انگشت میانی ، انگشت حلقه و انگشت کوچک ممکن است راحت تر باشد
  • در حالی که برخی از دستگاهای گلوکومتر اجازه نمونه برداری از مکان های آزمایش دیگر مانند ران و بازوها را می دهند ، اما نوک انگشتان یا کف دست نتایج دقیق تری به دست می آورند.
  • به جای فشار آوردن در محل چسباندن خون ، با حرکت “شیردوشی” خون را به سطح بدن تحریک کنید.
  • لانست را مطابق با مقررات محلی برای خلاص شدن از شر اشیا تیز دور بیندازید.
دستگاه گلوکومتر
دستگاه گلوکومتر

آینده دیابت

دیابت یک بیماری جدی و مزمن است. طبق انجمن دیابت آمریکا (ADA) ، این بیماری هفتمین علت اصلی مرگ و میر در ایالات متحده است.

 

گرچه دیابت به خودی خود قابل کنترل است ، اما عوارض آن به شدت بر زندگی روزمره تأثیر می گذارد و در صورت عدم درمان سریع ، برخی از آنها کشنده هستند.

عوارض دیابت

 

  1. بیماری های دندان و لثه
  2. مشکلات چشمی و از دست دادن بینایی
  3. مشکلات پا ، از جمله بی حسی ، منجر به زخم و جراحات و بریدگی های درمان نشده می شود
  4. بیماری قلبی
  5. آسیب عصبی ، مانند نوروپاتی دیابتی
  6. سکته
  7. بیماری کلیوی

در مورد بیماری کلیوی ، این عارضه می تواند منجر به نارسایی کلیه ، احتباس آب در زمانی که بدن به طور صحیح آب را دفع نمی کند ، و شخصی در کنترل مثانه مشکل دارد.

نوروپاتی دیابتی چیست؟

 

کنترل منظم سطح گلوکز خون و تعدیل میزان مصرف گلوکز می تواند به افراد در جلوگیری از عوارض آسیب رسان دیابت نوع 2 کمک کند.

 

برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1 ، مصرف انسولین تنها راه تعدیل و کنترل اثرات بیماری است.

 

سخن پایانی خطاب به خوانندگان عزیز:

دیابت یک بیماری تغییر دهنده زندگی است که نیاز به مدیریت دقیق قند خون و سبک زندگی سالم برای فرد دارد تا بتواند آن را به درستی مدیریت کند. چندین نوع مختلف بیماری وجود دارد.

 

نوع I وقتی رخ می دهد که بدن انسولین تولید نمی کند. نوع 2 هنگامی اتفاق می افتد که مصرف بیش از حد غذاهای پر قند باعث غرق شدن در خون با گلوکز و کاهش تولید و اثربخشی انسولین شود.

 

افراد می توانند انسولین مکمل برای کنترل وضعیت و بهبود جذب گلوکز مصرف کنند. اگر فرد مبتلا به دیابت باشد ، می تواند با ورزش منظم و رژیم متعادل و کم قند ، خطر ابتلا به دیابت کامل را کاهش دهد.

 

عوارض دیابت می تواند شدید باشد ، از جمله نارسایی کلیه و سکته مغزی ، بنابراین مدیریت این بیماری حیاتی است.

 

هرکسی که شک دارد به دیابت مبتلا است باید به پزشک خود مراجعه کند.

 

 

منابع:

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323627

https://www.idf.org/aboutdiabetes/what-is-diabetes.html

https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics

 

 

محمدحسین شهرابادی

محمدحسین شهرآبادی دانشجوی پزشکی عمومی محقق و‌ پژوهشگر در زمینه زخم و سوختگی و استومی فعال در زمینه اموزش پیشگیری و درمان زخم و سوختگی و استومی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی ایران در رشته پرستاری سال ۱۳۹۳ کارشناس زخم بیمارستان مهر از سال ۹۳ تا ۹۸ مشاور کارشناس زخم در امور بیماران ضایعات نخاعی کارشناس زخم مرکز بهزیستی مولوی سال ۱۳۹۴ گذراندن طرح نیروی انسانی از سال ۹۵ تا ۹۷ در مرکز سوانح سوختگی شهید مطهری گذراندن کورس زخم و سوختگی و استومی در آکادمی لوهمن روشه در کشور المان سال ۲۰۱۷ مدرس و برگزار کننده دوره های زخم و سوختگی...

دیدگاهتان را بنویسید