هوا چوبه  (choaeh Haveh)
هوا چوبه  (choaeh Haveh)

پماد ابوخلسا چیست

گیاه ابوخلسا

ابوخلسا یک گیاه سنتی شناخته شده است که به‌عنوان گیاه سرخ یا هواچوبه  (choaeh Haveh)  نامیده ‌می‌شود. ریشه این گیاه در کتاب‌های طب سنتی ایران به عنوان بهبود دهنده زخم‌ها و سوختگی‌ها، درمان ورم‌ها، مسکن درد مفاصل، مقوی کبد و کلیه و طحال و برطرف کننده مشکلات رحمی مورد استفاده بوده است و طبق مطالعات جدید نیز تأثیر عصاره این گیاه و ماده مؤثره آن شیکونین را در بهبود زخم و سوختگی و تکثیر سلول‌های بنیادین پوست، بهبود درد مفاصل، جلوگیری از روند التهاب و اثرات آنتی باکتریال و ضد قارچ بودن را نشان داده است.

درمان سوختگی یکی از مهمترین دغدغه‌های بیماران و پزشکان است. همانطور که می‌دانیم جهت درمان انواع سوختگی‌ها ترکیبات دارویی زیادی ارائه شده است. از این جهت امروزه با استفاده از گیاه “ابوخلسا” یا “هواچوبه” مؤثرترین ترکیب دارویی در این زمینه ارائه شده است. همچنین وجود موم زنبور عسل در این ترکیب باعث افزایش اثرات درمانی دارو در ترمیم زخم‌ها می‌شود.

به طور کلی با استفاده از عصاره گیاه ابوخلسا، پمادی جهت درمان انواع سوختگی‌ از جمله سوختگی درجه یک تا سه، درمان زخم‌های عفونی و همچنین جلوگیری از تاول‌های جدید استفاده می‌شود.

گیاه ابوخلسا
گیاه ابوخلسا

 

مواد تشکیل دهنده پماد ابوخلسا

  • عصاره گیاه ابوخلسا (هواچوبه)
  • موم زنبور عسل
  • روغن زیتون
عصاره گیاه ابوخلسا (هواچوبه)
عصاره گیاه ابوخلسا (هواچوبه)

ویژگی‌های اصلی پماد ابوخلسه چیست؟

  • درمان و ترمیم زخم
  • کاهش التهاب و عفونت
  • تسریع روند طبیعی بازسازی بافت

 

موارد استفاده از پماد ابوخلسا

زخم بخیه

مواد موجود در فرمولاسیون این پماد مانند آلکانین و شیکونین و فلاونوئید که از عصاره گیاه ابوخلسا به دست می‌آید، دارای خواص ضدالتهابی، آنتی‌اکسیدانی، ضد قارچی و آنتی‌باکتریال استکه در روند بهبود زخم تاثیر به سزایی دارند. بنابراین استفاده از پماد ابوخلسا می‌توان جهت کاهش آثار زخم و بخیه بعد از جراحی و همچنین بهبود زخم بستر، تسکین‌دهنده درد و التهاب، کمک کننده باشد.

 

درمان تاول

این پماد به دلیل ترکیبات موجود در آن (ترکیبی از عصاره ریشه گیاه ابوخلسا، موم زنبور عسل و روغن زیتون موجب از بین رفتن تاول و نرم شدن پوست محل سوختگی می‌شود و میزان اثربخشی آن با مطالعات بالینی دقیق انجام شده بر روی بیماران به اثبات رسیده است.

کالامین پماد کرم لوسیون - عوارض، موارد مصرف

 

درمان زخم دیابتی

برخی از مواد موجود در عصاره گیاهی پماد ابوخلسه باعث افزایش خونرسانی و همچنین تکثیر سلول‌های بنیادین پوست و افزایش سرعت ترمیم بافت‌های آسیب دیده می‌شود که یکی از مهمترین خواص این پماد ضدباکتریایی، ضدالتهابی و ترمیم‌کنندگی است. به همین دلیل این دارو برای درمان زخم‌های دیابتی و زخم بستر قابل استفاده است.

زخم پای دیابتی در اثر نگرفتن گرافت
زخم پای دیابتی در اثر نگرفتن گرافت

آبرسانی پوست

طبق مطالعات انجام شده، اسیدهای چربی که در روغن زیتون این پماد وجود دارد، به روند بازسازی پوست کمک کرده، و پوست را آبرسانی می‌کند. همچنین این کرم باعث افزایش الاستیسیته پوست می‌شود.

 

مدت زمان درمان

به طور میانگین طول درمان با این دارو بین 20 تا 38 روز است. البته بهتر است هر دو روز یکبار محل زخم را با شامپوی بچه شستشو دهید.

 

 

نحوه استفاده از پماد ابوخلسا

درمان سوختگی درجه ۱ و درجه 2

سوختگی درجه یک 1 فقط باعث آسیب به لایه خارجی پوست یعنی اپیدرم می‌شود و باعث درجاتی از قرمزی و التهاب بر روی پوست می‌شود.

در سوختگی درجه 2 با شدت متوسط فقط اپیدرم و قسمتی از درم آسیب میبیند و به بافت‌های زیرین آسیبی نمی‌رساند. علل ایجاد این سوختگی‌ها مایعات داغ، شعله آتش، آفتاب سوختگی شدید هستند. در این نوع سوختگی امکان ایجاد عفونت زخم وجود داشته و نیاز به مراقبت جدی دارد.

  • در ابتدا محل را با سرم شستشو دهید.
  • پماد را بر روی پد یا گاز استریل گذاشته و محل مورد نظر را پانسمان کنید.
  • تا زمان بهبودی هر ۲۴ ساعت یکبار پانسمان را تعویض کنید.
  • سوختگی درجه 1 در طی ۳ الی ۵ روز بهبود می‌یابد.
زخم درجه یک ناشی از پرتو درمانی در بیمار مبتلا به سرطان پستان
زخم درجه یک ناشی از پرتو درمانی در بیمار مبتلا به سرطان پستان

در درمان سوختگی درجه دو ۲، هر 24 ساعت یکبار پانسمان را تعویض کنید (چنانچه در محل آسیب دیده عفونت مشاهده کردید هر 12 ساعت یکبار پانسمان را تعویض کنید)

مدت زمان بهبودی سوختگی درجه دو بین ۱۰ الی ۱۵ روز می‌باشد.

بهتر است هر ۳ روز یکبار با شامپوی بچه استحمام انجام دهید.

پانسمان عسل چیست؟ خواص و موارد استفاده عسل برای زخم
زخم درجه دو سطحی ناشی از بادکش
زخم درجه دو سطحی ناشی از بادکش

درمان سوختگی با وجود تاول

ابتدا باید تاول را به آرامی از پوست جدا کرده و موضع با سرم شستشو دهید (برای انجام این مرحله با پزشک مشورت کنید و بهتر است تحت نظر پزشک انجام گیرد).

لایه‌ای از پماد را به ضخامت ۲ الی ۳ میلی‌متر را بر روی گاز استریل مالیده و روی موضع قرار دهید.

چنانچه پد سوختگی ابوخلسا در اختیار داشتین جهت پانسمان از آن استفاده کنید.

در این نوع سوختگی که همراه با تاول است به هیچ عنوان دارو را مستقیم بر روی موضع مورد نظر قرار ندهید.

 

درمان سوختگی درجه سه ۳

در سوختگی درجه ۳ تمام پوست، یعنی اپیدرم و درم آسیب می‌بیند. در مواردی ممکن است این آسیب عمیق‌تر شده و بافت‌های زیر پوست را نیز درگیر کند. جهت درمان این نوع سوختگی مانند سوختگی درجه 1 و 2 عمل کنید.

پانسمان را هر ۱۲ ساعت یکبار تعویض کنید تا زمانی که عفونت به طور کامل از بین برود و بافت آسیب دیده ترمیم شود. این مرحله به طور متوسط بین ۲۰ الی ۴۰ روز زمان می‌برد.

سپس تا زمانیکه پوست به رنگ، شکل و فرم طبیعی خود بازگردد، روزانه این پماد را بر روی محل سوختگی ماساژ دهید.

معمولا پس از ۱ الی ۲ ماه پوست ترمیم می‌یابد.

زخم سوختگی درجه سه ناشی از آب داغ رادیاتور
زخم سوختگی درجه سه ناشی از آب داغ رادیاتور

در مواردی که پوست نواحی، قرمز و ملتهب شده است نیز می‌توان از پماد و یا پد پانسمان ابوخلسا استفاده کرد.

در خصوص درمان زخم بستر با این پماد، با توجه به خصوصیات زخم بستر متناسب با عمق و وسعت زخم بهتر است با پزشک متخصص جهت درمان قطعی مشاوره انجام دهید.

 

 

روش نگهداری از پماد ابوخلسا

این پماد را در محیط خشک بین 20 تا 35 درجه سانتی‌گراد و دور از تابش مستقیم نور خورشید نگهداری کنید. توجه داشته باشید که از یخ زدن این پماد محافظت نمایید.

 

هشدار های مهم در زمان استفاده از پماد ابوخلسا

  • دقت کنید که دارو با چشم شما تماس نداشته باشد.
  • دارو را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
  • داروهای تاریخ گذشته را به هیچ عنوان استفاده نکنید.
  • چنانچه شما کسی هستید که سابقه حساسیت به ابوخلسا را دارید از مصرف این دارو جدا خودداری نمایید.
  • خارج شدن ترشحات از محل زخم درحین مراحل درمان با پماد ابوخلسا نشانه بهبود و تخلیه عفونت است. جای نگرانی وجود ندارد.
  • حمام کردن و چرب کردن روزانه نواحی آسیب دیده با روغن زیتون موجب پیشگیری از شروع زخم می‌گردد.
  • مصرف این دارو در دوران بارداری و شیر دهی بلامانع است.
ژل کنتراکتیوبکس

 

عوارض جانبی استفاده از پماد ابوخلسا

هر دارویی که مورد استفاده قرار می‌گیرد ممکن است باعث بروز عوارض ناخواسته‌ای نیز شود. ممکن است همه‌ی عوارض در یک فرد دیده نشود، ولی با بروز هر نوع عارضه‌ای حتما با پزشک خود مشورت کنید. عارضه احتمالی این دارو می‌تواند به صورت بثورات جلدی (جوش‌های موضعی) در اطراف ناحیه زخم باشد.

 

https://www.isna.ir/news/95061610993/%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D9%BE%D9%85%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%B2%D8%AE%D9%85-%D8%AF%DB%8C%D8%A7%D8%A8%D8%AA-%D9%88-%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D8%B3%D9%88%D8%AE%D8%AA%DA%AF%DB%8C-%D9%87%D8%A7-%D8%A8%D8%A7-%DA%A9%D9%85%DA%A9-%DA%AF%DB%8C%D8%A7%D9%87

 

https://sormedan.com/product/daru-darman-new-derm-treatment-for-bed-sore-abukhalsa-ointment-30-gr/

https://kimia-sd.com/%D9%BE%D9%85%D8%A7%D8%AF-%DA%AF%DB%8C%D8%A7%D9%87-%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%AE%D9%84%D8%B3%D8%A7-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%B2%D8%AE%D9%85-%D8%AF%DB%8C%D8%A7%D8%A8%D8%AA/

 

https://bazarteb.ir/product/%D9%BE%D9%85%D8%A7%D8%AF-%D8%B3%D9%88%D8%AE%D8%AA%DA%AF%DB%8C/

 

https://darmangiah.com/product/%D9%BE%D9%85%D8%A7%D8%AF-%D8%B2%D8%AE%D9%85-%D8%AF%DB%8C%D8%A7%D8%A8%D8%AA%DB%8C-%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%AE%D9%84%D8%B3%D8%A7-%D9%87%D9%88%D8%A7%DA%86%D9%88%D8%A8%D9%87-%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D8%AF-%D9%82/

 

https://www.144tehranpharmacy.com/products/detail/%D9%BE%D9%85%D8%A7%D8%AF-%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%AE%D9%84%D8%B3%D8%A7-%D9%87%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D9%85/12984/view/

محمدحسین شهرابادی

محمدحسین شهرآبادی دانشجوی پزشکی عمومی محقق و‌ پژوهشگر در زمینه زخم و سوختگی و استومی فعال در زمینه اموزش پیشگیری و درمان زخم و سوختگی و استومی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی ایران در رشته پرستاری سال ۱۳۹۳ کارشناس زخم بیمارستان مهر از سال ۹۳ تا ۹۸ مشاور کارشناس زخم در امور بیماران ضایعات نخاعی کارشناس زخم مرکز بهزیستی مولوی سال ۱۳۹۴ گذراندن طرح نیروی انسانی از سال ۹۵ تا ۹۷ در مرکز سوانح سوختگی شهید مطهری گذراندن کورس زخم و سوختگی و استومی در آکادمی لوهمن روشه در کشور المان سال ۲۰۱۷ مدرس و برگزار کننده دوره های زخم و سوختگی...

دیدگاهتان را بنویسید